Vedeli ste, že?

Fujisan – sopka a zároveň najvyššia hora v Japonsku, ktorá meria 3776 metrov. Vyliezť na Fuji je povolené iba počas lezeckej sezóny, ktorá trvá približne od júla do septembra. Mimo sezóny je pri lezení veľmi silný vietor, sneh, ľad a nebezpečenstvo spadnutia lavín.

Tokio je najväčšie a zároveň hlavné mesto Japonska. Patrí medzi najväčšie mestá na svete. V roku 1962, ako prvé mesto na svete dosiahlo počet obyvateľov nad 10 miliónov.

Do roku 1868 sa nazývalo Edo. V tomto roku, po skončení šógunátu bolo definitívne premenované na Tokio, čo znamená východné hlavné mesto.

Japonských obyvateľov možno označiť za veľmi priateľských, vďačných, pokojných a úctivých. Oceňujú keď sa turisti snažia v ich jazyku aspoň pozdraviť – konnichi wa, poprosiť – sumimasen, alebo poďakovať arigatou, alebo v Japonsku častejšie a zdvorilejšie používané arigatou gozaimasu.

National garden – jedna zo záhrad v Tokiu, v ktorej ľudia nachádzajú pokoj

Imperial park – v tomto parku sídli Imperial palace, ktorý nie je prístupný verejnosti

Imperial park

Asakusa – pri návšteve Tokia si rozhodne nenechajte újsť najstarší budhistický chrám Tokia, ktorý sa nazýva Sensō-ji. Nachádza sa v časti Taito. Ak prichádzate priamo oproti chrámu, po stranách chodníka preplneného ľuďmi sú trhy, kde je možné kúpiť suveníry. Vpravo, z diaľky je veľmi dobrý výhľad na vežu SkyTree.

Zōjō-ji – Výhľad na druhú z veží v meste a to Tokio Tower, môžete mať zas z iného budhistického chrámu, ktorý sa nachádza v jej blízkosti.

Za ďalšiu oázu pokoja a turisticky často navštevovaným miestom možno označiť záhradu Meiji Shrine, ktorá je pomenovaná po cisárovi.

Tsukiji Fish Market – vzhľadom na geografickú polohu je Japonsko krajina, ktorá je známa rybolovom. Ak si chcete pochutnať na čerstvých rybách, odporúčame navštíviť tento rybý trh.

Nájdete tu surové ryby, ktoré si môžete sami pripraviť v pohodlí domova, alebo i pripravené ryby, ktoré môžete zjesť priamo na mieste. Pouličné jedlo (ryby) na tomto mieste nemožno porovnávať so žiadnou krajinou Ázie.

Kto by tomuto pouličnému jedlu aj napriek nášmu odporúčaniu neveril, ten môže skúsiť tradičnú japonskú reštauráciu, ktorá sa vyznačuje tým, že všetci zákazníci sedia okolo kuchára, pričom sledujú ako im jedlo pripravuje.

Okrem tohto typu reštaurací, sú v Japonsku aj klasické reštaurácie ako u nás. Niet pochýb o tom, že  Japonsko má vo svete  veľmi populárnu  kuchyňu. Obľúbené sú najmä ryby, morské plody, sója, riasy, zázvor, ryža, tofu, wasabi, rezance, polievky a mnoho iného. Veľmi dobré sú i japonské čaje.

V Tokiu sa neprijímajú prepitné. Niektoré reštaurácie majú pripočítaný servisný poplatok, väčšina, ale nemá. Pri snahe nechať prepitné, takmer vždy odmietnu. V inom prípade vám ukážu  charitatívnu zbierku, kde môžete peniaze darovať namiesto prepitného. Výťažky zo zbierok bývajú  použité buď  na pomoc  pri živelných katastrofách ako napr. zemetrasenia a tsunami, alebo sú venované ťažko chorým, alebo postihnutým deťom.

Okrem kuchyne má Japonsko veľmi kvalitné whisky a taktiež pivo (najmä Asahi), ktoré majú domáci obyvatelia v obľube. Medzi tradičné alkoholické nápoje patrí i známe japonské saké, ktoré sa získava kvasením ryže. Podáva sa chladené, alebo ohriaté. Konzumácia alkoholu na verejnosti je povolená. Bežne je možné vidieť v metre najmä mužov s pivom, alebo saké.

Ak predpokladáte, že pri využívaní metra po meste ušetríte kroky a chôdzu budete využívať minimálne, tak sa bohužiaľ mýlite. Vzdialenosti jednotliivých liniek pri prestupe bývajú v podzemí niekedy až 1,2 km, preto sa bežne môže stať, že počas dňa prejdete chôdzou aj 30 km.

Pri návšteve iného mesta, odporúčame vyskúšať japonský rýchlovlak Shinkansen, i keď ho nemožno označiť za lacný. Tento vlak dosahuje niekedy rýchlosť viac ako 300 km/h. Pri zemetrasení sa vonku spustí siréna a vlaky sa automaticky zastavia.

Dobrý tip na jednodňový výlet mimo Tokia je návšteva neďalekého prístavného mesta Yokohama, pričom máte možnosť porovnať dve japonské mestá a nemusíte dlho a ďaleko cestovať.

Okrem prístavu, promenády a menšieho zábavného parku je v Yokohame pre turistov obľúbená i čínska štvrť.

Viete, ktorý Disneyland bol postavený ako prvý mimo územia USA? Áno, je to práve ten v Tokiu, ktorý mimochodom zamestnáva viac ako 20 000 ľudí.

Rainbow Bridge – niektorým turistom pripomína Brooklynský most

Medzi najpopulárnejší šport patrí v Japonsku rozhodne Sumo. Najznámejšia aréna v Tokiu sa nazýva Ryōgoku Kokugikan. Vzhľadom na to, že je tento šport v Japonsku veľmi atraktívny, vstupenky na podujatie je potrebné zabezpečiť v dostatočnom časovom predstihu. (Foto: Mitch Huang)

V rámci šetrenia priestoru sú hotely a celkovo ubytovania v Japonsku odlišné ako hocikde inde na svete. Izby a postele bývajú veľmi malé. Populárne sú i kapsulové hotely, pričom si neobjednávate izbu, ale kapsulu v ktorej v podstate iba spíte. Vzhľadom na to, že v Japonsku bývajú často zemetrasenia, nábytok v hoteloch býva prišrobovaný buď o podlahu, alebo k inému nábytku, ktorý je pripevnený k podlahe. Keďže na mnohých verejných miestach je fajčenie zakázané, väčšina hotelových izieb je fajčiarskych. Ubytovanie v Japonsku nie je lacné. Aktuálna fotka je zo 4-hviezdičkového hotela s väčšou rozlohou izby v štvrti pri Imperial palace.

I keď na uliciach len veľmi ťažko možno nájsť odpadkové koše, v Tokiu neuvidíte žiaden voľne pohodený odpad. Toto mesto má viac ako 10 miliónov obyvateľov a i napriek tomu, je vo väčšine mesta, také ticho, že už len bežné rozprávanie je počuť na niekoľko desiatok metrov od vás. Taktiež odporúčame dávať si pozor na prechádzanie cez cesty. Autá idú tak potichu, že si ich vo viacerých prípadoch ani nevšimnete. Cesty pre automobily pôsobia akoby boli namaľované včera.

Za jednu z najdrahších ulíc v Tokiu je považovaná Ginza. Táto ulica je plná luxusných, značkových obchodov s oblečením. Pred návštevou Ginzy (najmä v páre) odporúčame nastaviť limit kreditnej karty na najnižšie možný.

Medzi najrušnejšie časti Tokia určite patria Shibuya a Shinjuku. Na obrázku je Shinjuku. Známa je aj veľkou železničnou stanicou. V tejto časti sa nachádza aj červená ulička nazývaná Kabukicho.

Shibuya – Jedna z najfrekvetovanejších častí sveta. Častokrát je prirovnávaná k Times Square. Počas jednej zelenej na semafóre prejde cez prechod prechodcov viac ako 2500 ľudí. V tejto časti sa taktiež nachádza jedna z najvyťaženejších železničných staníc sveta.

Tokio veža – stavitelia tejto veže sa nechali inšpirovať Eiffelovou vežou z Paríža. Zaujímavosťou je, že svetlo červenou farbou ju natierajú každých 5 rokov.

SkyTree veža – najvyššia veža na svete, druhá najvyššia stavba sveta a najvyššia stavba v Japonsku,  ktorá meria 634 metrov. Nachádza sa v časti Sumida. Názov veže bol zvolený v národnom hlasovaní. Pri jej návšteve odporúčame kúpiť vstupenky do zrýchlenej rady.

Japonsko je krásna, technologicky vyspelá, čistá a pokojná krajina. Ak by bolo na zemi viac krajín ako Japonsko, životná úroveň na svete by sa nepochybne zvýšila. Objednať zájazd do Japonska si u nás môžete prostredníctvom ponuky na mieru https://www.skytour.sk/dovolenka-na-mieru/