Krajina, ktorá v sebe skrýva bohatú históriu, jedinečný Veľký čínsky múr, veľkomestá, ale i tradičnú čínsku kultúru. Na jednej strane možno v pozitívnom zmysle označiť čínsku populáciu ako obyvateľov, ktorí veľa pracujú, na druhej strane, správanie Číňanov sa mnohokrát od seba odlišuje. Pri návšteve Číny natrafíte veľakrát i na milých a ochotných ľudí. Tí najochotnejší sú zväčša bohužiaľ turisti, alebo Číňania, ktorí žijú mimo Číny (zopár sa nájde aj domácich, ale väčšina určite nie). Taktiež môžete natrafiť i na menej slušných obyvateľov Číny, ktorých správanie niekedy nemusí bežný Európan porozumieť. V porovnaní s Japonskom, v Číne (najmä v Pekingu) mnohokrát môžete postrehnúť odpľúvanie na verejnosti ako napr. aj v reštauráciách pri jedle. V reštauráciách v Pekingu je možné spozorovať i niektorých miestnych obyvateľov, ktorí majú nevhodne vyhrnuté tričká. V  hlavnom meste  taktiež môžete postrehnúť v noci v niektorých uličkách autá a motocykle v tme, ktoré nemajú zapnuté žiadne svetlá. Krajina je odlišná taktiež i tým, že pri jej návšteve vám obyčajne nebudú fungovať bežné rutinné aplikácie a web stránky ako google, google maps (odchýlka niekoľko 100 metrov), youtube a facebook. V Číne ľudia používajú niektoré vlastné miestne aplikácie. Táto krajina je známa i svojimi modernými rýchlovlakmi. Pri zakúpení cestovných lístkov (taktiež i pri kupovaní vstupeniek na turistické atrakcie) je potrebné preukázať sa cestovným pasom. Vzhľadom na to, že lístky na vlaky bývajú veľakrát rýchlo vypredané, odporúčajú sa kupovať v dostatočnom predstihu. Okrem vlakov sú čínske veľkomestá vybavené i moderným metrom, ktoré počas jazdy ponúka zvonku netradičnú futuristickú reklamu. Pokiaľ máte let z Pekingu naplánovaný vo večerných až nočných hodinách a nechcete použiť taxík, ale metro, nezabudnite si pozrieť, kedy smerom k letisku odchádza to posledné, pretože práve tento spoj končí skôr, ako metro v meste. Ak by ste posledný spoj zmeškali, už na zastávke vo vnútri metra vás budú čakať taxikári, ktorí vás ochotne (s letiskovou prirážkou) odvezú na letisko. Medzinárodné letisko v Pekingu patrí medzi najväčšie na svete a preto odporúčame i sem sa dostaviť v dostatočnom časovom predstihu. Presuny na letisku môžu byť dlhšie ako na iných menších svetových letiskách.

Čínu možno označiť ako veľkú, jedinečnú krajinu s neobvyklými tradíciami, krásnou prírodou a zároveň veľkými mestami, ktorú rozhodne odporúčame navštíviť.

Vedeli ste, že?

Veľký čínsky múr – Najdlhší múr, najdlhšia stavba sveta a zároveň jeden z novodobých 7 divov sveta. Oficiálna dĺžka múru je neuveriteľných 21 196,18 km. Najdlhšia časť sa postavila počas dynastie Ming (8851,8 km). Odhaduje sa, že Veľký čínsky múr má viac ako 2500 rokov.

Najznámejšie časti Veľkého čínskeho múru sú Mutianyu a Badaling. Práve poslednú menovanú časť, ktorá sa považuje za známejšiu, navštívilo viac ako 300 popredných predstaviteľov krajín sveta. Z centra Pekingu je vzdialený približne 75 km. Dostať sa k múru je možné autom, taxíkom, alebo i autobusom, čo je najlacnejší spôsob.

Pri vstupe na čínsky múr z miesta Badaling si môžete vybrať, či vyjdete na múr pešo, alebo ak chcete ušetriť čas, môžete sa vyviesť lanovkou. Vstupné na čínsky múr Badaling závisí aj od ročného obdobia.

Za jednu z najväčších atrakcií Pekingu možno jednoznačne označiť bývalý cisársky palác a v dnešnej dobe palácové múzeum, ktoré patrí medzi najväčšie kultúrne múzea sveta. Zakázané mesto sa nachádza v srdci hlavného mesta a je zaradené medzi svetové kultúrne dedičstvo UNESCO.  Do tohto komplexu do roku 1925 nemohol nikto vstúpiť bez povolenia od panovníka a preto dostalo názov Zakázané mesto. V dnešnej dobe ho navštevuje niekoľko tisíc návštevníkov denne a niekoľko miliónov ročne. Do palácového múzea sa platí vstupné. Pri kúpe je potrebné preukázať sa cestovným pasom, tak ako pri viacerých iných vstupoch. Ako sa do zakázaného mesta dostať?

Do jedného z najväčších palácových komplexov sa môžete dostať z najväčšieho námestia sveta a to cez bránu nebeského pokoja, pred ktorou sa nachádza námestie nebeského pokoja. Uprostred brány je obraz Mao Ce-tunga.

Vstup na námestie Tchien-an-men podobne ako vstup do metra podlieha osobnou bezpečnostnou kontrolou. Na námestí sa nachádza mauzóleum Mao Ce-tunga. Časť námestia sa v noci zatvára.

Hlavné mesto Číny sa vyznačuje krásnymi mestskými parkami. Jedným z nich je i Beihai park, ktorý sa nachádza neďaleko Zakázaného mesta.

Práve tu je možné prenajať si malú loďku s ktorou sa môžete plaviť okolo parku.

Ďalším miestom vhodným pre relax je i Nový letný palác.

V pozadí možno vidieť vrchol Nového letného paláca.

Okrem Nového letného paláca je v Pekingu i turisticky veľmi atraktívny Starý letný palác.

Úvodná časť Starého letného paláca

Hlavné mesto Číny sa okrem pekných mestských parkov a palácov vyznačuje i množstvom chrámov.

Jedným z nich je napríklad budhistický chrám Lama Temple. Väčšina chrámov v Pekingu sa zatvára ešte pred večerom. Tento tibetský budhistický komplex navštívi počas roka viac ako 2 milióny návštevníkov.

Nebeský chrám – Jedna z najznámejších turistických atrakcií v hlavnom meste Číny. Zaujímavosťou je, že tento chrám na toaletách vydáva obmedzené množstvo toaletného papiera na rozpoznanie tváre. Narastajúcim časom tento monument ušetril nemalé finančné prostriedky.

V roku 2008 bola Čína usporiadateľom letných olympijských hier.  Vtáčie hniezdo, ako sa nazýva olympijský štadión v Pekingu je centrom Olympijského parku.

Hlavné mesto Číny je známe i obchodnými centrami. V tomto nákupnom centre vás predavači pozývajú na chodbách do každého obchodu a ponúkajú vám ich tovar. Ceny sú vždy vysoké. Postupne ich znižujú. Naša rada pre vás je taká, že si stačí povedať svoju cenu a ak ju neprijmú, tak jednoducho odíďte a tovar bude váš.

Wangfujing – jedna z najznámejších obchodných ulíc v Pekingu. V minulosti sa táto rušná ulica nazývala Morison Street. V dnešnej dobe na nej môžete nájsť mnoho obchodov s rôznym tovarom.  Taktiež tu možno nájsť uličku s pouličným, pre nás netradičným jedlom, ako sú napríklad vyprážané škorpióny.

Každá krajina je známa kultúrnymi predstaveniami o svojej krajine. V Pekingu môžete nájsť pre turistov populárne predstavenie o bojovom umení Kung-Fu.

Predstavenie bojového umenia Kung-Fu je hrané každý večer a má názov Legenda Kung-Fu

Predstavenie bojového umenia Kung-Fu

 

Západ slnka v Pekingu

Taktiež ako i každá iná krajina, i Čína je známa svojou domácou kuchyňou.


Rozhodne najpopulárnejším jedlom v hlavnom meste Číny je Pekinská kačica. Toto jedlo odporúčame najmä v kvalitnejších reštauráciách.

Podobne ako i Japonsko, tak i Čína je známa svojimi modernými rýchlovlakmi.

Rýchlovlaky, ako môžete vidieť na fotke dosahujú rýchlosť až okolo 313 km/h. Vzdialenosť približne 1318 km, čo je cesta z Pekingu do Šanghaja tak môže trvať len cca 5-6 hodín.

Nábrežie The Bound je najrušnejšia časť Šanghaja, ktorá sa rozprestiera pozdĺž rieky Huangpu.

Z promenády The Bund je možno vidieť finančnú časť Šanghaja. V tejto časti sa nachádza i druhá najvyššia budova sveta a to Šanghajská veža, ktorá meria 632 metrov a má 121 poschodí.

Výhľad zo známej veže v Šanghaji – Pearl Tower

Za najrušnejšiu obchodnú ulicu možno v Šanghaji označiť Nanjing Road

Staré mesto v Šanghaji je okrem ikonických budov, plné bazárov a rušných obchodov. Túto časť mesta nemôžete vynechať.

Veľmi populárna a zároveň v poradí piata najvyššia veža sveta. Pri návšteve Oriental Pearl, taktiež ako i pri iných vežiach na svete natrafíte na dlhšie rady pri vstupe . Vnútro veže má bohatý program a možno v nej nájsť okrem skvelého výhľadu i zábavnú horskú dráhu.

Pokiaľ si chcete vyskúšať aký je to pocit stáť na sklenenej podlahe v takmer pol kilometrovej výške uprostred Šanghaja, určite navštívte svetoznámu vežu Oriental Pearl v Šanghaji, ktorá ponúka dianie mesta doslova pod vašimi nohami.

Večerný Šanghaj –  jedno z najväčších miest sveta, ktoré nikdy nespí. Toto mesto možno označiť za nie len čínsku, ale i svetovú finančnú a kultúrnu metropolu. Názov je odvodený od slov “Shang” “Hai”, čo v preklade znamená nad morom. Šanghaj sa môže pýšiť najväčšou sieťou metra na svete, v celkovej dĺžke 588 km s 364 zastávkami a stanicami metra.